dersimi çalıştım

ikinci dünya savaşından sonra hakim sosyal devlet anlayışı dolayısıyla mağdurların ihtiyaçları gideriliyor, onlara tazminatlar ödeniyordu. daha sonra bu, devletlere, özellikle de Amerika'ya epey külfetli gelmeye başladı ve devletler yavaş yavaş sosyal devletli ve keynezyenli anlayışlarını terkedip yerine neo-liberal ekonomik sistemi getirdiler. bu sayede yükleri özel sektöre kaymıştı.


bu anlayış ceza - adalet sisteminde de etkisini gösterdi, rönesansla başlayıp 19 yüzyılın ortalarında yerini pozitivist okula bırakan klasik okul öğretileri tekrardan uygulanmaya başlandı. pozitivist okulda suçluların rehabilite edilmesi anlayışı hakim, klasik okulda ise hapishanelerde ceza çekerek suçun önlenmesi anlayışı.
rehabilitasyonun hem masraflı oluşu hem de somut sonuçlar ortaya çıkarmaması sebebiyle klasik okulun da neosuna geçildi ve hapishaneler tekrardan önem kazandı, insanlar içine tıkıldı. suçsuz olanlar da tıkıldı, suçsuz olup da hapishanede yatanlar az olsa belki bu sistemin hata payı olabilirdi ama devlet hapishaneleri kendisine karşı çıkanlardan öc almak için kullanmaya başladı.


sen git zamanında bazı haklarından vazgeç, leviathan'ı oluştur falan, sonra o canavar gelsin seni yesin, olacak iş değil.


tabi bu değişimlerin bi çok alanda olduğu gibi sinema sektöründe de taraftarları vardı.


1971'de çekilen A Clockwork Orange'ın Alex'i, 1975'te çekilen One Flew Over the Cuckoo's Nest'in şimdi adını hatırlayamadığım, Jack Nicholson'ın canlandırdığı karakteri pozitivist okulun işlevsel olmadığını ve hapishanelerde insanların çürümesi gerektiğini yüzümüze vuruyordu.


sonuç bölümüne geldiğimde söylemek istediğim şey; "dünya artık büyük bir köy."


(kompoziyson sınavı olsa ve sonuç bölümüne öyle başlasam en fazla yarı puan alabilirim.)

5 yorum:

  1. Ah ben de diycek bir kız bekliyorum bişeyler demek için:)

    YanıtlaSil
  2. çıkmaz demeyin, şansınızı deneyin. kimseler yorum yapmaz oldu epey kafa "ütülüyorum".

    YanıtlaSil
  3. ütülüyorum niye dırnak içinde.

    Çıkar çıkar az daha bekleyelim:)

    YanıtlaSil
  4. çünkü ben mutaassıp bi insanım.

    YanıtlaSil

buraya bakarlar