hadi balalaika'yı söyle

“Sen seçilmiş kişiydin! Sithleri yok edecektin, onlara katılmayacaktın! Güce denge getirecektin, karanlık değil!”
Mesele  iyinin içindeki kötü ya da kötünün içindeki iyi değil; güçlü olmak, yetkin olmak. Güce taparız. Paramızın olmasını isteriz, para mutluluğu satın alır, tabi kullanmasını bilene. Ben bilmeyeni anlatacağım.
                “Kiril bu ne, yenir mi?”, elinde tuttuğu harika bir kırmızıya boyanmış paskalya yumurtasını gösteriyordu, sepetteki sonuncu yumurtayı almıştı, benim alıp saklayacağım yumurtayı. Sanırım yıllar boyu bir yerlerde saklayacağım o kırmızı şeyi en ilkel dürtüsü, açlığa uyarak, tek bir proteinini dahi ziyan etmeden daha yararlı amacı için ortadan kaldıracaktı. “Tabii yenir ya.” diye yanıtladı Kiril, biraz şaşırmıştı. “Neyse” dedi, “Şimdi çok aç değilim,  akşam yerim.”
                İşte güce tapan bir adam, güçlü olmak için başka yollar da var ama Maslow’un piramidi önce karnını doyur diyor, ardından kendini gerçekleştirirsin.
                Farklılaşmamızı istemeyen düzen bizi yumurtayla oyalıyor, yumurtanın sadece yumurta olmasını istiyor, bu tek tipleşme için önemli. Yumurta sadece yumurta olursa kim kar ediyor? Bilmiyorum. Belki gerçekten yuvarlak masa tarzı oluşumlar vardır ve onların hoşuna giden bir şeydir bu.
                Onu yiyerek iyilere (yumurtanın sadece yumurta olabileceğini iddia eden insanlar) hizmet ediyor, çarkları döndürüyor. Kötü tarafa (maddelere estetik olduğu için değer veren garip insanlar) geçmesi için kendisini tetikleyecek bir şeyler lazım. Güzel bir kadın bir tetikleyici olabilir; birden butik hediyelik dükkanlarından daha karmaşık renklerde boyanmış paskalya yumurtaları arayan adama dönüşebilir mesela. Büyük balıkları yakalamak için de renkli, fabrikasyon balıklar kullanılır. Kadın iyi elbise gibi onun için; “Yanındaki ne kadar güzelse, sana yapılan muamele o kadar iyi olur.”
                “Güç yozlaştırır, mutlak güç mutlaka yozlaştırır.”  Kahramanımız istediklerini elde ettiğinde; kaslı vücut (o kadar proteini boşuna almadı), saygı görmesini sağlayacak bir eş, belki bir ofisin yöneticiliği, haliyle de para, hala mutlu olamayacak. Kendisini istediği kişi yapmayı başaracak, sonra yozlaşacak, kırmızı istakoz yiyecek ve kırmızı şarap içecek ama hala kırmızı yumurtayı yemesini affetmeyeceğim, o yozlaştığıyla kalacak. Ben de ona doğruları anlatıp güce denge getirmek yerine yumurta yiyenlere katılacağım, ben de yozlaşacağım ama az, yediğim yumurtalar beyaz olacak.  Biz onunla birbirimize benzemiş olacağız. Yine de kümes hayvanları ırkının üzerine karanlık çökecek ve onlar kümeslerden kurtulup refaha erişemeyecekler.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

buraya bakarlar