ırak iranla 8 sene savaştıktan sonra uçan kuşa borcu olan bir devlet haline geliyor ama hala en güçlü 6. kara ordusu saddam'ın yönetimi altında. bu bi yandan ona güven verirken bir yandan da ordu boş durursa bana darbe yaparlar, terhis edersem de işsiz sassız insansız bir sürü adam ortalıkta dolaşır asayişi sağlayamam korkusu veriyor.
borcunun büyük bir kısmı zengin petrol rezervlerine sahip kuveyt'e, hem borcunu silmek, hem petrolü ele geçirip diğer ülkelere olan borcunu ödemek için hem de boştaki orduyu oyalayacak bir uğraş olsun diye bir toplantıda amerikan temsilcinin "ortadoğu arapların meselesidir, biz karışmayız." demesinden cesaret alarak kuveyt'i ırak'ın bir şehri yaptığını açıklıyor.
işler saddam'ın planladığı gibi gitmiyor tabi. suudi arabistan petrol için kendisine de saldırılcağından korkuyor. abd ve diğer ülkeler ırak'ın dünya petrol rezervinin %20 sine sahip olmasını tehlikeli buluyor ve sonuç olarak birleşmiş milletler güvenlik konseyi kararıyla oluşturulan koalisyon ırak'a girdi.
koalisyonun ana gücünü eğitimli ve donanımlı abd askerleri oluşturuyordu. ırak'ın ise abd'nin hava gücüne karşı koyucak füzeleri yoktu, rusya'dan aldıkları scud füzelerinden de pek verim elde edemediler. ırak barış yapmaya zorlandı.
barışın şartları ırak'ın kuveyt'ten çekilmesi, esirleri ve kuveyt mallarını iade etmesi, bir daha kuveyt'e saldırılmaması falan filandı. saddam'ın 1. körfez savaşında devrilmemesinin sebebi ise şiilerin güçlenerek güneyde bir şii devleti kurmalarına sebep olmamaktı.
savaşa katılan devletler ve kuvvetleri şöyle (sırf bu tabloyu koyabilmek için yazdım bu yazıyı, bir de yarın sınavda çıkarsa aklımda kalsın diye, yanımda kalem yok da)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
buraya bakarlar